Siirry suoraan sisältöön

Työpaikan tavoitteet tekevät meidät kirjaimellisesti hulluiksi: miten uupumista ehkäistään?

On kaksi tapaa, jolla uupumista ehkäistään – näiden yhdistelmä on tehokkain:

1️⃣ Kalibroimalla odotuksia
2️⃣ Tarjoamalla paremmat työkalut odotuksiin pääsemiseksi

Mistä uupuminen johtuu?

Olemme evolutiivisesti ohjelmoituja sekä tavoittelemaan koko ajan jotain että luomaan ennusteita noihin tavoitteisiin pääsemiseksi. Yhdessä tilanteessa tavoite voi olla kävelylenkki järven ympäri, toisessa rauhallisen olotilan saavuttaminen.

Mitä tärkeämpi tavoite, sitä voimallisemmin stressijärjestelmä tukee toimintaamme…

…ja kun olemme tyytyväisiä suoritukseemme, stressijärjestelmän aktiivisuus hiipuu.

Pettymyksen eli dopamiinijärjestelmässä tapahtuvan ’negatiivisen ennustevirheen’ on tarkoitus toimia oppimissignaalina aivoillemme: ”Et halua kokea samaa uudelleen, joten muuta toimintaasi”.

Kun koemme toistuvia ennustevirheitä, muokkaavat ne tulevia ennusteita merkittävästi: ”Miksi edes yrittää, enhän pääse tavoitteeseen kuitenkaan” tai ”Tehosta toimintaasi”.

Säännölliset ennustevirheet johtavat motivaatiopuutokseen eli kroonisesti alhaisiin dopamiinitasoihin, jotka ovat voimakkaimmin yhteydessä uupumiseen.

Miksi stressi kroonistuu uupumisen yhteydessä?

Stressisysteemi tehostaa toimintaasi. Se yrittää varmistaa, että pääset ennusteisiisi paremmin. Se haluaa varmistaa, että vältät tulevat ennustevirheet. Se saa sinut ajattelemaan pakonomaisesti pettymyksiä, se pitää vireystilasi kroonisesti koholla.

Krooninen stressi on merkki siitä, että odotuksiin pääseminen on muuttunut epävarmemmaksi, yhä työläämmäksi. Kun et pääse yhteen tavoitteeseen, stressi pysyy yllä, sillä se haluaa auttaa sinua pääsemään seuraavaan odotukseen.

Ennusteiden kalibroiminen tarkoittaa sitä, että pääset ennusteisiin yhä ennustettavimmin. Ennusteiden kalibroiminen ei ole kuitenkaan yksinomaan odotusten laskemista, sillä motivaatiojärjestelmäsi energisoituu vain tavoitteista, jotka ovat riittävän palkitsevia.

Yhtenä päivänä saatat saada aikaan vähemmän, mutta jos odotuksesi ovat tuon päivän osalta oikein kalibroituja, koet päivän aivan yhtä onnistuneeksi. Pettymys johtuu aina siitä, että ennusteesi osuu pieleen, ei siitä, että sait objektiivisesti mitattuna tietyn määrän aikaan!

Se, miten usein ennusteissa pitäisi osua oikeaan, on yksilöllistä. Kyse on kyvystämme mukauttaa tuleva toiminta aiempien ennustevirheiden pohjalta. Tietoinen reflektointimme mahdollistaa tämän, se mahdollistaa dopamiinijärjestelmämme hallinnan.

❗Esihenkilö, tämä on tärkein asia, joka sinun pitää uupumisesta ymmärtää. Kuinka usein sinulta odotetaan esim. palautetta tai arvostusta riippuu täysin siitä, miten usein työntekijät sitä sinulta odottavat.

Erilaisten työkalujen tavoitteena on varmistaa, että pääsemme ennusteisiimme paremmin: että voimme jopa nostaa tavoitteitamme. Nämä työkalut tulisi kohdistaa koko organisaatioon.

Ja kun työkalut ovat kunnossa, kaikki työuupumus voidaan lopulta ehkäistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *