Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Pyöreä pylly, iso hauis vai tehokkaat aivot? 

Pyöreä pylly, iso hauis vai tehokkaat aivot?

Mitä jos keskittyisimme jumppaamaan aivojamme, emmekä vain fyysistä ulkomuotoamme?

Heroldin ja kumppaneiden meta-analyysi vuodelta 2019 on mukavaa luettavaa meille salijumppaajille. Saliharjoittelu vaikuttaisi saavan aikaan sekä suotuisia muutoksia aivojen rakenteessa että lisäävän kognitiivista kyvykkyyttä.

Vastusharjoittelun on pitkään tiedetty edistävän yleistä terveyttä mm. lihasmassan lisääntymisen myötä, mutta aivojen toimintaan tätä liikuntamuotoa on tutkittu huomattavasti kestävyysharjoittelua vähemmän.

Heroldin ja kumppaneiden katsaukseen valikoitui 18 alkuperäistutkimusta. Tulosten mukaan vastusharjoittelu näyttäisi vaikuttavan erityisen myönteisesti niin etuotsalohkon rakenteeseen ja toimintaan kuin valkoisen aineen tilavuuteen (eli sen osan, joka on vastuussa tehokkaasta tiedonkulusta eri aivoalueiden välillä).

Tällaisten myönteisten muutosten tiedetään taas olevan yhteydessä parempiin älyllisiin toimintoihin, kuten tehokkaampaan toiminnanohjaukseen.

Suotuisten muutosten taustalla vaikuttavat samat biologiset tekijät kuin kestävyystyyppisen liikunnankin, erityisesti hermokasvutekijät (mm. BDNF & IGF-1).

Tässä katsauksessa ei analysoitu tarkemmin harjoittelun ihanteellisia kuormitustasoja tai liikuntaharjoittelun kestoa (tutkimusten vähyyden vuoksi johtopäätöksiä näistä vaikea vetää). Yleispätevästi voidaan kuitenkin esittää, että terveysliikuntasuositusten mukaisesti kaksi kertaa viikossa säännöllistä vastusharjoittelua tarjoaa valtaosan hyödyistä. Useampi harjoituskerta viikossa tehostaa vaikutuksia.

Monipuolinen liikunta vaikuttaisi olevan parhaimpia tapoja pitää aivot vireänä läpi elämän. Yhdessä yössä ei ketään saa kuntosaliharjoittelusta innostumaan, mutta te jotka siitä jo entuudestaan pidätte, niin tässä postauksessa muutama lisäsyy jatkaa salijumppailua.

Ja nyt sitten vielä vaikka käsipainoja kotiin hankkimaan, niin saa hyvän syyn kolistella rautoja kesken työpäivän! 🏋️‍♂️💪🏽

Lähde: Herold, F., Törpel, A., Schega, L., & Müller, N. G. (2019). Functional and/or structural brain changes in response to resistance exercises and resistance training lead to cognitive improvements–a systematic review. European Review of Aging and Physical Activity16(1), 1-33.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *