Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Mitä on ’hauskuuskehystäminen’?

’Hauskuuskehystäminen’ eli ’Fun Framing’ on sitä, kun teet jotakin puhtaasti sen hauskuuden vuoksi. Kun kysyt lapselta, miksi hän pelaa videopelejä, vastaus on tyypillisesti ”koska se on hauskaa”.

Mutta mitä tämä oikein tarkoittaa?

Hauskuus ei ole erillinen myönteinen tunnetila, kuten iloisuus, kiitollisuus, uteliaisuus tai ylpeys. Hauskuus on sen sijaan mielentila, ja on esitetty, että kun palkintojen etsimisen sijaan suunnittelemme pitävämme hauskaa, on hauskuus erittäin voimakas mielentila.

Eräässä tutkimuksessa (Werle ym. 2014) oltiin kiinnostuneita siitä, miksi niin moni ihminen ei onnistu pudottamaan painoa sellaisten liikuntaohjelmien aikana, jotka nimenomaan tähtäävät painonpudotukseen. Tutkijat havaitsivat, että on olemassa vahva linkki sen välillä, miten ihmiset kokivat fyysisen rasituksen ja mitä he söivät liikunnan jälkeen.

Yksilöt, jotka kehystävät fyysisen aktiivisuuden ”kuntoiluksi” nauttivat tyypillisesti enemmän jälkiruokia myöhemmin päivällä ja syövät enemmän muitakin herkkuja. Tämä johtuu siitä, että nämä yksilöt ajattelevat liikuntaa rankkana työnä, jolla halutaan edistää terveyttä, eivätkä sellaisena hauskana aktiviteettina, johon ryhdytään sen itsensä tuottaman ilon takia.

Tästä syystä liikunnalliselle rehkimisille halutaan usein jokin ”palkinto”.

Yksilöt, jotka kokevat fyysisen aktiivisuuden ensisijaisesti ”tapana pitää hauskaa” saavat puolestaan palkinnon itse aktiviteetista.

Tutkijoiden mukaan ihmisten mielentilan kehystäminen toiselle tavalla liikunnan suhteen ei ole edes kovin vaikeata. Jopa ne, jotka eivät usko nauttivansa liikunnasta, kykenevät uudelleenkehystämään liikunnan nautittavaksi toimeksi. Heidän mukaansa yksi tapa on ajatella reipasta kävelylenkkiä ”maisemakävelynä”, jossa keskiössä on luonnosta nauttiminen.

Pinnallinen asioiden ajatteleminen ei yleensä toimi: et voi pakottaa hauskuutta. Sen sijaan voit joka kerta miettiä ”mitä nautittavaa tässä on?” tai ”mitä jännittävää tässä on?”

Tärkeintä on pohtia, mistä saa edes pienen ”palkinnon” itse tekemisen aikana. Kuntosalille mennessä se voi olla esimerkiksi muiden ihmisten sosiaalinen läsnäolo tai lehti, jonka päätät lukea sarjataukojen aikana. Taukoliikunnan aikana hauskuutta itse tekemiseen voivat tarjota musiikkikappaleet, jotka olet ladannut ”taukoliikuntalistaasi” etukäteen.

Hauskuuskehystämiselle on myös toinen hyöty: sen on todettu vähentävän vitkastelua eli prokrastinaatiota. Eräässä tutkimuksessa (Ferrari ym. 2000) matematiikan tehtävä kehystettiin toiselle ryhmälle nimellä matematiikan tehtävä ja toiselle ryhmälle nimellä ”matikkapeli”. Ne, jotka valmistautuivat tekemään tehtävää, eivätkä ”peliä”, vitkastelivat huomattavasti pidempään, ennen kuin uskalsivat ryhtyä ratkomaan laskuja.

Yritä löytää jokaisesta askareesta aina se pienikin hauskanpidon mahdollisuus, jolloin kehystät tehtävän itsellesi sisäisesti nautinnolliseksi.

Lähteet:

Carolina O.C. Werle, Brian Wansink, and Collin R. Payne, “Is It Fun or Exercise? The Framing of Physical Activity Biases Subsequent Snacking,” Marketing Letters (2014): 1–12.

Ferrari, J. R., & Tice, D. M. (2000). Procrastination as a self-handicap for men and women: A task-avoidance strategy in a laboratory setting. Journal of Research in personality34(1), 73-83

McGonigal, Jane. SuperBetter: How a gameful life can make you stronger, happier, braver and more resilient (p. 426). HarperCollins Publishers. Kindle Edition.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *