Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Yhdenkään ihmisen menestyksen reseptiä ei voi kopioida

Yhdenkään ihmisen menestyksen reseptiä ei voi kopioida.

Yle Areenassa on katsottavissa mainio dokumentti aiheesta: ”Menestyksen salaisuus”. 

Dokumentissa mm. selvitetään, miten joistakin yrityksistä tai artisteista tulee todella menestyneitä, mutta toisista ei. Dokumentissa käydään läpi tieteellistä aineistoa, joilla näitä tutkimuskysymyksiä on lähestytty.

Serendipiteetin ja menestyksen pohjalle vaadittavien ponnisteluiden suhde on erittäin kiinnostava.

Sosiaalinen media kuhisee erilaisia ”menestyksen reseptejä” tai ”kuinka saavutin tällä kikalla tuota ja tätä”.

Luomalla tieteeseen pohjautuvan näkemyksen asiasta, voimme tarjota ihmisille rehellisemmän, ja realistisemman, kuvan omista odotuksista.

Mikä siis todella määrittää menestyksen?

Tieteellinen selvitys osoittaa muutaman mielenkiintoisen tosiseikan monilta eri aloilta:

1) Vaikuttaisi siltä, että kovat ponnistelut ovat keskeisessä osassa vain tiettyyn pisteeseen asti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka valtaosa ihmisistä tai yrityksistä ponnistelee tavoitteidensa eteen aivan yhtä paljon, menestymisen määrittää lopulta sattumaan nojaavat tekijät. Kun tietty perustaso suorituksessa on saavutettu, niin esim. 5 % suoritustason nosto ei lisää menestymisen mahdollisuuksia merkittävässä määrin.

2) Sattumalta saatu menestys potkii menestystä jatkossakin. Jos esimerkiksi yritys tai musiikkiartisti saa onnekkaan startin uralleen (mm. paljon kuuntelukertoja, nopean alkurahoituksen), ennustaa tämä onnekas potku menestystä jatkossa paremmin kuin kenties mikään muu. 

Eräässä tutkimuksessa samankaltaisten musiikkikappaleiden menestystä määritti parhaiten se, miten monta kuuntelukertaa ne olivat saaneet heti alussa. Ihmisiä ohjasi ts. ”laumavaisto” eli he arvioivat ne kappaleet parhaimmiksi, joille muutkin olivat antaneet parhaimmat arvosanat. Eri variaatioissa jotkin kappaleet olivat listan kärjessä, toisissa listan pohjalla: täysin riippuen ensimmäisten kuuntelijoiden reaktioista.

Vielä yksi esimerkki taidemaailmasta.

Taiteilijoiden menestystä ei määrittänyt suinkaan se, miten laadukkaita heidän maalauksensa olivat: kuka ikinä voisi objektiivisesti tällaista arviota tehdä. 

Taiteilijan suosion taustalla vaikutti se, millaisiin gallerioihin hänen teoksensa olivat päässeet heti uran alussa (usein suhteiden ansiosta). Vain harva niistä taiteilijoista, joiden maalaukset eivät päässeet tiettyihin gallerioihin, nousivat koskaan menestykseen. Ponnisteluiden määrä ei selittänyt asiaa merkittävässä määrin. 

Menestys syntyy aina tekijän suorituksen ja yleisön vastaanoton yhteistyönä. Ponnistelusi voivat olla vaikka kuinka kovia, mutta lopulta yleisö määrittää, mikä menestyy ja mikä ei. Menestys ei ole siis koskaan täysin omissa käsissäsi.

Mona Lisa nousi suosioon vasta varastamisensa jälkeen. Toisin sanoen, vaikka Da Vincillä oli lukuisia muitakin, aivan yhtä upeita, maalauksia, onnekas sattuma teki Mona Lisasta maailman tunnetuimman.

”Tee näin, niin menestyt… 

…tai sitten et”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *