Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: opin yhden tärkeimmistä asioista elämässä snookeria seuraamalla

Tänään ja huomenna pelataan vuoden 2022 Snookerin MM-kisojen finaali. Tämän vuoden kaksipäiväiseen huipennukseen tiensä selvittivät 46-vuotias Ronnie O’Sullivan sekä 32-vuotias Judd Trump.

Palataan kuitenkin hetkeksi eiliseen välierään, jossa O’Sullivan kohtasi skottipelaaja John Higginsin. Kun aloin itse aktiivisesti seuraamaan snookeria, joskus 2000-luvun alussa, O’Sullivan ja Higgins olivat maailmanhuipulla. Ja maailmanhuipulla he ovat edelleen, ovat olleet jo 30 vuotta. Hurja saavutus!

Mutta mikä oli se vinkki, jonka lupasin kertoa? Se tulee tässä.

Vuosia sitten O’Sullivan, jota yleisesti pidetään lajin parhaimpana ja valovoimaisimpana pelaajana, kertoi haastattelussa mielenkiintoisia asioita pelitaktiikastaan. Snookerissa on olennaista, että pelaaja suunnittelee useamman lyönnin etukäteen. Pelaajan tulee ts. pohtia tarkkaan, mihin lyöntipallon haluaa saada, jotta lyöntisarjaa voidaan jatkaa mahdollisimman sujuvasti. Tätä kutsutaan ’päällevedoksi’ eli valkoisen lyöntipallon saattamista mahdollisimman otolliseen paikkaan pöydällä, seuraavaa lyöntiä varten.

O’Sullivan, lempinimeltään ”The Rocket”, kertoi ettei koskaan suunnittele päällevetoa millimetrin tarkasti: hänen mukaansa tämä vain häiritsee itse lyöntiä, sillä millimetrin tarkasta päällevedosta tulee herkästi liian suuri ”mörkö”. Sen sijaan O’Sullivan hahmottaa päässään muutaman kämmenen kokoisen alueen, johon toivoo valkoisen pallon vierivän lyöntinsä jälkeen. Kun näin tapahtuu, lyönti on riittävän hyvä, ja lyöntisarjaa voidaan jatkaa melko vaivattomasti.

Olen käyttänyt O’Sullivanin vinkkiä joskus koulutuksissani kuvaamaan liian tarkkojen suunnitelmien ongelmallisuutta: kun päivän, elämän tai minkä tahansa yrittää suunnitella liian millimetritarkasti, menee lyöminen herkästi mailan puristamiseksi.

Minulla ei ole millimetrin tarkkaa kuvaa siitä, missä haluan työskennellä viiden vuoden päästä — sen sijaan minulla on parin kämmenen kokoinen alue arvoja ja mielenkiinnon kohteita, joiden pariin haluaisin elämän vierittävän.

Minulla ei ole millimetrin tarkkaa kuvaa siitä, millainen on onnistunut työpäivä tai mitä haluaisin saavuttaa kuluvana vuonna — sen sijaan minulla on parin kämmenen kokoinen alue, milloin voin sanoa vähintäänkin onnistuneeni.

Halusit kenties aina nimenomaan lääkäriksi, mutta kun hahmotit unelmiasi kahden kämmenen kokoisella alueella, tärkeämpää olikin työskennellä ylipäätään ihmisläheisessä työssä.

Keskity siihen mitä teet juuri nyt eli itse lyöntiin, ja mieti seuraavaa siirtoa parin kämmenen kokoisin aluein. Et ehkä koskaan saa täydellistä päällevetoa, mutta riittävän hyvä auttaa pysymään koko ajan toivomallasi raiteella. Kyse on mielestäni ennen kaikkea vaihtoehtojen määrän kasvattamisesta: pitääkö elämänpallo saada aina täydelliseen paikkaan vai riittääkö se, että sen saa joka kerta riittävän hyvään ja oikeaan suuntaan jatkolyöntejä varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *