Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Onko motivaatio psykologista vai biologista?

Onko motivaatio psykologista vai biologista?

Taannoiseen aivopähkinääni sain yhteensä LinkedInissä 175 vastausta. 

81 % vastasi motivaation olevan pääosin psykologista, 19 % esitti sen olevan enemmän biologista.

Lupasin palailla aiheeseen ajatusteni kera: mitä hain kysymyksellä takaa?

Kuten vastauksista huomaa, jäsennämme motivaation usein ’emergenttinä’ kognitiivisena ominaisuutena, jota voi olla vaikea redusoida sen biologisiin komponentteihin.

Motivaatio määritellään ”energisoiduksi toiminnaksi kohti tavoitteita”.

Esitän, että motivaatio on enemmän biologista kuin usein oletammekaan. Seuraavassa muutama ajatuksia herättävä perustelu.

➡ Miellämme motivaation usein tietoiseksi psyykkiseksi ominaisuudeksi. On kuitenkin niin, että tietoisuus itsestämme on melko tuore evolutiivinen ominaisuus. Sitä ennen olemme olleet hyvin motivoituneita erilaisten tavoitteiden saavuttamiseksi, ilman tietoisesti jäsentyvää motivaatiota.

➡ Erilaisilla nautintoaineilla, kuten kahvilla tai tupakalla, voidaan vaikuttaa suoraan dopamiinijärjestelmämme toimintaan. Energisoitunut toiminta tavoitteita kohti siis lisääntyy ilman, että teemme mitään tietoista asian eteen. Tai pystymme edes selittämään, mistä motivaation lisääntyminen johtui.

➡ Erilaiset sairaudet ja lääkkeet vaikuttavat suoraan motivaatiomme, biologisten mekanismien kautta, ilman että tietoisesti vaikutamme motivaatioomme millään tavalla. Psykologinen olotila muuttuu vasta sen jälkeen, kun lääkkeet ovat vaikuttaneet ensin biologiaamme.

➡ Tiettyjä hermosolujoukkoja aktivoimalla valon avulla (optogenetiikka) voimme vaikuttaa suoraan dopamiinijärjestelmäämme ja lisätä rottien motivaatiota toimia tavoitteita kohti.

➡ Tuhoamalla sopivat dopamiinisolut voimme myös vaimentaa rottien motivaation tavoitella edes helppoa palkintoa. Ihmisillä esim. Parkinsonin-taudissa dopamiinijärjestelmän häiriötila vaikuttaa suoraan motivaatioon, lääkkeillä tätä voidaan helpottaa.

➡ Vaikka ihmisiä psyykattaisi todella voimakkaasti kohti tavoitteita, mikäli heidän dopamiinijärjestelmänsä toiminta vaimennetaan, he eivät motivoidu ponnisteluihin.

➡ Ihmiset ovat tutkimuksissa saatu motivoitua lahjoittamaan enemmän rahaa, vain injektoimalla oksitosiinia nenäsuihkeella.

➡ Geneettiset tekijät voivat vaikuttaa mm. dopamiinireseptoreiden ilmentymiseen hermosoluissa.

Mitä haluan sinun saavasi mukaan tästä?

Motivaatio on moniulotteinen ilmiö, johon vaikuttavat sekä psykologiset että biologiset tekijät.

Emme usein tiedosta, kuinka voimakkaasti myös biologiset tekijät säätelevät motivaatiotamme. Ilman tietoista mindsetin vaihtamista, voimme lisätä edellytyksiä motivoituneelle toiminnalle esimerkiksi…

…juomalla kahvia
…liikkumalla
…ulkoilemalla auringossa
…pulahtamalla avantoon

Kaikki nämä vaikuttavat suoraan biologiaasi, erityisesti dopamiinijärjestelmääsi – psykologia seuraa perässä.

Sillä todella on väliä, miten puhumme asioista. 

Miten jäsennämme jonkin ilmiön, vaikuttaa siihen, miten uskomme voivamme vaikuttaa siihen 🧠

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *