Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Modernin ajan ’seitsemän kuolemansyntiä’ työelämässä?

Mitkä ovat modernin ajan ’seitsemän kuolemansyntiä’ työelämässä? 💼💔

Kun Dante Alighieri, 1300–luvulla, kirjoitti seitsemästä kuolemansynnistä, halusi hän tarjota näkökulman sellaisiin paheisiin, jotka voivat johtaa ikuiseen kadotukseen.

Moderni työelämä, toivottavasti, ei johda ikuiseen kadotukseen, mutta haastavaa se voi olla. Erityisesti silloin, kun listaamiani ”modernin ajan kuolemansyntejä” ei hallita huolella.

Tässä ovat seitsemän paheellista tapaa, jotka vaikuttavat kielteisesti työelämäämme:

1️⃣ Tulipalokiire (Ylensyönti):

🔥 Liikaa asioita kerralla työpöydällä sekä jatkuva paine tehdä asioita yhä nopeammin. Seurauksena toistuvat virheet, heikko priorisointi ja hätiköidyt päätökset. Ylensyöntiä on myös liiallinen vastuuntuntoisuus, jolloin asioita ei osata/haluta delegoida muille, vaan halutaan olla vastuussa lähes kaikesta.

2️⃣ Ahneus tiedosta & tuloskeskeisyys (Ahneus):

🤑 Ahneus tiedon, tietämyksen ja valvonnan suhteen voi herkästi johtaa muiden syrjimiseen ja yhteistyön murenemiseen. Liiallinen keskittyminen taloudellisiin tavoitteisiin ja voiton maksimointiin voi johtaa etiikan ja ihmisten tarpeiden sivuuttamiseen.

3️⃣ Itsekeskeisyys & egoismi (Ylpeys):

💔 Liiallinen keskittyminen itseensä ja omiin tarpeisiinsa voi heikentää tiimityötä ja yhteistyötä. Liiallinen itsekeskeisyys ja oman edun tavoittelu muiden kustannuksella voi johtaa empatian puutteeseen ja kommunikointivaikeuksiin. Liiallinen ylpeys estää myös henkilökohtaista oppimista ja kasvua.

4️⃣ Raivo & impulsiivisuus (Viha):

😡 Kiukku ja äkilliset tunteenpurkaukset voivat luoda myrkyllisen ilmapiirin ja haitata tuottavuutta. Viha työpaikalla voi ilmetä, kun yksilöt ylläpitävät ja ruokkivat konflikteja ja negatiivisia tunteita, sen sijaan että pyrkisivät rakentavaan vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.

5️⃣ Jatkuva oman edun tavoittelu (Himo):

💎 Nykyajan työelämässä liiallinen himo voi ilmetä haluna nopeisiin tuloksiin ja välittömään tyydytykseen, mikä voi herkästi johtaa lyhytnäköisiin päätöksiin. Himoa voi olla myös sairaalloinen vallanhimo ja kilpailun kärjistäminen. Tämä modernin ajan synti ilmenee usein epäoikeudenmukaisuuden tunteena.

6️⃣ Passiivisuuden kulttuuri (Laiskuus):

💤 Kun yksilöt tai tiimiläiset välttelevät työn tekemistä ja/tai pyrkivät löytämään keinoja työn jatkuvalle delegoinnille. Seurauksena voi olla kasautuva työkuorma niille, jotka ovat valmiita tekemään enemmän, mikä voi aiheuttaa stressiä, uupumusta ja työilmapiirin heikentymistä. Laiskuus voi myös estää innovaatioita ja kasvua, kun ihmiset eivät ole valmiita ottamaan ylimääräisiä riskejä.

7️⃣ Toisten saavutusten vähätteleminen (Kateus).

😒 Nykyaikaisessa työelämässä kateus voi ilmetä niin, että yksilöt vähättelevät muiden saavutuksia ja pyrkivät näyttämään, että he itse ovat parempia tai ansaitsevat enemmän tunnustusta. Tämä synti voi aiheuttaa kilpailullisen ilmapiirin, jossa yhteistyö vaikeutuu ja tiimit eivät tue toistensa menestystä.

Kuulostavatko pelottavan tutuilta?

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *