Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Miten auringonvaloa voisi hyödyntää tutkitusti paremmin ajatustyöläisten aivojen suorituskyvyn optimointiin?

Auringonvaloa on historian saatossa opittu hyödyntämään lukuisiin asioihin:

✅ keräämään energiaa jatkokäyttöä varten
✅ kuivaamaan vaatteita
✅ keittämään vettä
✅ navigoinnin apuna
✅ kasvattamaan ruokaa
✅ ihotautien hoitoon

ja niin edelleen…

Yhä lisääntyvä tutkimustieto osoittaa, kuinka auringonvaloa voisi hyödyntää myös työntekijöiden aivoterveyden edistämiseen.

Oikein ajoitetun auringonvaloaltistuksen tiedetään muun muassa:

🧠 säätelevän vuorokausirytmiämme ja edistävän unen laatua
🧠 lisäävän vireystilaamme ja motivaatiotamme
🧠 nostavan kehon lämpötilaamme toivotulla tavalla = edistävän fyysistä ja henkistä suorituskykymme
🧠 lieventävän kaamosmasennusoireita

Mutta auringonvalon vaikutukset aivojen terveyteen ja suorituskykyyn ovat huomattavasti moninaisemmat kuin olemme kenties aiemmin osanneet kuvitellakaan.

Melko tuoreen (Parikh ym. 2021) tutkimuksen mukaan auringonvalolla voitaneen lisätä merkittävästi sekä naisten että miesten sukupuolihormonien (mm. testosteroni ja estrogeeni) tuotantoa, myönteistä mielialaa sekä libidoa. 

Tarkka mekanismi tälle on vielä tuntematon, mutta vaikutukset välittyvät todennäköisesti sekä ihon että mahdollisesti myös verkkokalvon kautta. 

Evolutiivinen perusta tälle on puolestaan se, että tietyt vuodenajat ovat ihanteellisia parittelulle: jälkikasvun halutaan syntyvän maailmaan ajankohtana, kun mahdollisuudet selviytymiselle ovat korkeimmillaan.

Auringonvalo siis lisää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiamme monella tapaa – ja kaikki tämä on kovakoodattu biologiaamme!

Jos kerran hyödynnämme auringonvaloa kotiemme lämmitykseen keräämällä kaiken tuon energian talteen…

…eikö meidän kannattaisi myös hyödyntää samaa ’superlähdettä’ terveytemme ja suorituskykymme optimoimiseen?

💚 Myönteiset vaikutukset hormonaaliseen toimintaan voidaan saavuttaa jo 20–30 minuutin keskipäivän valoaltistukselle. Riittänee, että ihoa on paljaana sen verran, mitä esimerkiksi t-paita ja shortsit paljastavat. 

Jos mulla olisi sellainen kiva yritys johdettavana (ei harmikseni ole, olen vain tyhmä konsultti, jonka juttuja kukaan ei ota kuitenkaan tosissaan), niin mä funtsisin erilaisia keinoja, joilla mun kivat alaiset saataisi lataamaan energia-akut täyteen auringonvalolla keskellä päivää.

Suorat kustannukset tasan nolla, hyöty korvaamaton. 

Onko tässä sun mielestä kyse siitä kuuluisasta kiireestä vai ainoastaan tutkitun tiedon puutteesta, joilla hyödyt osataan perustella työyhteisölle?

Voisin kuvitella, että monelle yritykselle lupaus 20 minuutin palkallisesta ’valotauosta’ voisi olla ihan mukava vetovoimatekijälisä, kun parhaita tyyppejä halutaan rekrytoida tiimiin 🌤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *