Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Miten aamuinen auringonvalo vaikuttaa työsuoritukseemme ja terveyteemme?

Nyt kun auringonvalon määrä jälleen lisääntyy, niin tässä yksi neurotieteellinen vinkki terveyden ja työsuorituksen kohentamiseksi.

Auringonvalolle tulisi pyrkiä altistumaan aina mielellään ilman aurinkolaseja – erityisesti aamuisin.

Auringonvalo vaikuttaa sirkadiaaniseen vuorokausirytmiimme, joka on kehon luonnollinen 24 tunnin sisäinen kello. Tämä kello säätää monia biologisia prosesseja, kuten unirytmiä, aineenvaihduntaa ja hormonitoimintaa.

Auringonvalo on tärkeä tekijä sirkadiaanisessa rytmissä, koska se sisältää sinistä valoa, joka stimuloi sirkadiaanista rytmiä säätelevää suprakiasmaattista tumaketta hypotalamuksessa.

Kun silmät altistuvat auringonvalolle, erityisesti aamulla, suprakiasmaattinen tumake käynnistää kehon biologiset prosessit tehokkaasti. Tehokas käynnistyminen tarkoittaa sitä, että mm. kehon lämpötila ja hormonituotanto aikaistavat vuorokausirytmiäsi.

Seurauksena tästä usein on, ettet pelkästään tunne oloasi virkeämmäksi päivän aikana, mutta haluat myös käydä aikaisemmin nukkumaan tulevana yönä.

Kirjoittelen aiheesta pidemmin joskus myöhemmin, mutta yhteenvetona todettakoon:

Auringonvalolla aamulla on todella suuri merkitys. Valolle altistuminen vaikuttaa mielialaasi, vireystilaasi, keskittymiskykyysi sekä unenlaatuusi. Jo pelkästään aurinkolasit heikentävät merkittävästi auringosta saatavaa hyötyä, sillä vaikutukset välittyvät nimenomaan silmissä sijaitsevien erityisten reseptorien välityksellä.

Auringonvalo lisää esimerkiksi dopamiinin määrää aivoissa, mikä lisää sekä vireystilaa ja draivia, mutta tehostaa myös oppimista ja muita kognitiivisia toimintoja.

Aurinkolaseille on siis ehdottomasti paikkansa, sillä liian voimakas säteily voi olla haitallista silmille. Kuitenkin silloin, kun pärjäät ilman, kannattaa lasit olla pukematta päälle 🕶

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *