Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Mitä neljä videopalaveria putkeen tekee aivoillemme?

Mitä neljä videopalaveria putkeen tekee aivoillemme? 🧠

Microsoftin Human Factors Lab tutki 14:ää koehenkilöä kahden päivän ajan videokokouksissa.

1️⃣ päivänä koehenkilöt pitivät yhteensä 4*30min videopalaveria ilman mahdollisuutta taukoon.

2️⃣ päivänä samat koehenkilöt pitivät yhteensä 4*30min videopalaveria 10 minuutin meditaatiotauoilla palaverien välillä.

Työpäivänsä ajan koehenkilöt käyttivät EEG-myssyä monitoroidakseen aivojensa sähköistä aktiivisuutta.

Mitä tuloksista sitten paljastui?

✅ Tauot palaverien välillä auttoivat aivoja ”resetoitumaan” eli ehkäisemään stressikuorman kumuloitumista päivän aikana. Lyhyt meditaatiotauko auttoi pitämään stressikuormasta indikoivat ’beta-aivoaallot’ tasaisena päivän aikana.

❗ Ilman taukoja pidetyt palaverit heikensivät kykyä keskittyä uppoutuneesti palavereihin. Tämä näkyi epäsuorasti etuaivokuoren vasemman ja oikean puoliskon epäedullisena keskinäisenä signalointina. Taukojen pitäminen puolestaan tehosti näiden kahden osan välistä synkronista aktivaatiota.

❌ Kun koehenkilöt valmistautuivat siirtymään yhdestä palaverista toiseen, ilman taukoa, heidän stressivasteesta viestivässä ’beta-aktiivisuudessa’ nähtiin voimakas aktivaatio tietyillä hetkillä: juuri kun yksi palaveri oli loppumassa, sekä heti silloin, kun seuraava palaveri alkoi. Mitä ilmeisemmin nämä koehenkilöt kokivat erityisen stressaavana sen, että joutuivat aloittamaan uuden palaverin jo valmiiksi kuormittuneena…

✅ …tauon pitäneillä samanlaista piikkiä beta-aktiivisuudessa ei havaittu.

Johtopäätöksenä tutkimuksesta voidaan esittää, että jopa 10 minuutin tauot:

✔ ehkäisevät stressin kasaantumista
✔ tehostavat suorituskykyä
✔ parantavat keskittymistä.

Mutta onko asia lopulta niin yksinkertainen?

Kyllä ja ei.

✅ Kyllä siksi, että videopalaverit voivat olla erittäin kuormittavia. Tauko tällaisten palaverien välillä on mielestäni suotavaa.

❓ Ei siksi, että tämän tutkimuksen tuloksia ei tulisi soveltaa kaikenlaiseen työhön. Monesti työ vain ’imaisee’ mukaansa, jolloin taukojen pitäminen unohtuu. En pidä tätä toimintamallia aivoillemme mitenkään haitallisena. Aivomme eivät kuormitu kovasta työstä, vaan vaikeasti ennakoitavasta, emotionaalisesti kuormittavasta ja heikosti suunnitellusta työstä.

Aiemmassa kyselyssäni peräti 80% teistä vastasi skippaavansa tauon, jos työ vain yksinkertaisesti ’imaisee’ mukaansa. Usein tämä on ihan hyvä tapa, etenkin jos työhön palaaminen on tauon jälkeen vaikeampaa.

Suunnittele tauot päivän mukaan. Panosta taukoihin erityisesti silloin, kun päivän kokonaiskuormitus on korkealla.

Silmät kiinni suoritettu 10 minuutin ’syvälepo’ selällä maaten on oma lempipalautumistekniikkani. Suosittelen kokeilemaan 😊

Lähde/linkki tutkimukseen: https://www.microsoft.com/en-us/worklab/work-trend-index/brain-research

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *