Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Miksi teemme tylsiä tehtäviä, vaikka niillä ei ole evolutiivisesti mitään merkitystä?

Kuvitellaan, että sinua odottaa uusi työprojekti. Urakka ei innosta, se ei täytä mitään välitöntä tarvettasi.

Aivoissamme on neuraaliset radat lähinnä kolmenlaisille asioille:

1⃣ ”Nam-radat”, jotka motivoivat meitä tavoittelemaan evolutiivisesti tärkeitä asioita
2⃣ ”Yök-radat”, jotka motivoivat meitä karkuun haitallisista asioista
3⃣ ”Njääh-radat”, jotka aktivoituvat neutraaleihin ärsykkeisiin eli sellaisiin, joilla ei ole siinä hetkessä suurta merkitystä

Mielenkiintoinen tehtävä aktivoi ”nam-radat”. Uuden oppiminen ja kyvykkyyden kehittäminen ovat evolutiivisesti tärkeitä taitoja, merkityksellinen tehtävä motivoi voimakkaasti.

Kun tärkeä deadline lähestyy, myös epämieluisa homma tulee hoidettua. ”Yök-radat” aktivoivat stressijärjestelmän, jolloin motivoidumme kohti tavoitetta. Deadline on meille evolutiivisesti tärkeä, sillä pahimmillaan voimme menettää työmme. Ja jos menetämme työmme, on pelkona, että evolutiivisesti tärkeiden tarpeiden saanti vaikeutuu.

Kuten huomaat, evoluutio ei ole suunnitellut meitä käyttämään energiaa mihinkään, millä ei ole mitään evolutiivista tarkoitusta. ”Nam” ja ”Yök”-järjestelmät aktivoituvat, kun meillä on selvä käsitys tehtävän evolutiivisesta merkityksestä.

Usein käsitys on suoraviivainen, kuten…

”Pidän koulutuksen ja saan rahaa”
”Menen lenkille ja terveyteni paranee”
”En soita asiakkaalle, koska pelkään nolaavani itseni”

…mutta aivan yhtä usein ”Njääh-radat” yrittävät tehdä selkoa, miksi kyseinen tehtävä olisi meille tärkeä/merkityksellinen.

Jos haluamme motivoitua ja sitä kautta keskittyä tehtävään paremmin, täytyy meidän saada siirrettyä aktivaatiota ”Njääh-radoilta” kohti joko ”Nam” tai ”Yök”-ratoja.

Tässä esimerkki, kuinka aivomme luovat merkitysketjuja:

1. Ei huvita mennä salille
2. Jos en mene salille, en jaksa leikkiä lapseni kanssa
3. Jos en jaksa leikkiä lapseni kanssa, sekä lapsi että vaimo suuttuvat
4. Jos näin käy, voin pahimmillaan menettää molemmat

Aivomme luovat tällaisia päättelyketjuja jatkuvasti, sillä kyse on jatkuvasta asioiden priorisoinnista. Valitettavasti esimerkiksi sosiaalinen media koukuttaa, sillä ”nam-radat” ovat herkistyneet pitämään nopeita palkintoja evolutiivisesti tärkeinä. Onneksi voimme etuotsalohkon avulla luoda näitä päättelyketjuja, jolloin pitkäaikaisten tavoitteiden hyödyt korostuvat.

Prokrastinaatio, motivaation puute ja keskittymisen vaikeus ovat kaikki ”Njääh”-järjestelmän tuotoksia: sinulla ei ole riittävää ”namia” tai ”yökkiä” tehtävän suorittamiseen. Aivosi eivät halua kuluttaa energiaa yhteenkään ”Njääh”-tehtävään.

Itsensä pakottaminen tehtävään on yhdenlainen ”Yök”-järjestelmän aktivoitumisen muoto, silloin haluamme pois ahdistavasta tilanteesta riittävän nopeasti: ”njääh” ja ”yök” vuorottelevat tehtävän aikana; haluaisimme lopettaa, mutta emme sitä tee.

Kaikki radat ovat tarpeellisia, sinulla on myös valta muokata niiden toimintaa kussakin hetkessä!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *