Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Kolme ”supervoimaasi” – Toivo, optimismi ja minäpystyvyys

Nämä kolme ominaisuutta ovat samankaltaisia vahvuuksia, mutta eroavat keskeisellä tavalla toisistaan. Tässä lyhyt ”peruskatsaus” kyseiseen trioon.

Toivo on se tunne, jota koet kun uskot toivotun lopputuloksen olevan mahdollinen. Toivottu lopputulos voi olla muun muassa myönteinen tunnetila, tavoite jonka haluat saavuttaa, muutos jonka haluat tehdä, tehtävä jonka haluat saavuttaa. Mikäli pystyt kuvittelemaan edes jonkinlaisen hyvän lopputuleman toimillesi, tavoitteen saavuttamisen todennäköisyys kasvaa huomattavasti.  Ja mitä useampia hyviä lopputuloksia pystyt kuvittelemaan, sitä enemmän toivoa sinulla on.

Optimismi on jotain mitä tunnet, kun uskot että hyvä lopputulos ei ole pelkästään mahdollinen, vaan todennäköinen. Optimismin tuloksena olet valmis asettamaan korkeita tavoitteita ja ponnistelemaan niiden eteen. Olet myös halukkaampi kokeilemaan uusia asioita ja ottamaan toisilta vinkkejä vastaan. Vaarana toki on, että toisinaan olet liiankin optimistinen. Jos sokeudut optimismillesi, saatat ponnistella liiaksi hedelmättömien tavoitteiden eteen, etkä osaa kenties varautua takaiskuihin riittävästi. Kaiken kaikkiaan optimismi on korvaamaton motivaation resurssi. 

Minäpystyvyys on myös tärkeä osanen motivaatiota. Minäpystyvyys on tunne siitä, että ”tähän minä pystyn!”. Kun sinulla on korkea minäpystyvyys, et pelkästään usko että hyvä lopputulos on mahdollinen, uskot siihen että sinulla on täysi mahdollisuus vaikuttaa hyvään lopputulokseen. Sinulla on toisin sanoen taidot ja ominaisuudet, joita tarvitset ongelmien ratkomiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen. 

Toivo, optimismi ja minäpystyvyys muodostavat yhdessä motivaation ja tahdonvoiman ytimen. Nämä yhdessä auttavat sinua luomaan myönteisiä tunteita, kokemuksia ja lopputuloksia elämässäsi. 

Toivo, optimismi ja minäpystyvyys kehittyvät usein synergiassa ja auttavat rakentamaan sekä terveemmän että onnellisemman elämän. Siksi on usein tärkeää kyetä sanoittamaan nämä kolme ominaisuutta omassa elämässä. Vaikka usein puhumme näistä synonyymeinä, sitä ne eivät ole. Sinulla on todellisuudessa siis kolme ”supervoimaa”, joita voit kehittää rinnakkain.

Lisää luettavaa:

McGonigal, Jane. SuperBetter: How a gameful life can make you stronger, happier, braver and more resilient (pp. 216-217). HarperCollins Publishers. Kindle Edition.

Philip R. Magaletta and J. M. Oliver, “The Hope Construct, Will, and Ways: Their Relations with Self-Efficacy, Optimism, and General Well-Being,” Journal of Clinical Psychology 55, no. 5 (1999): 539–51; 

James Carifio and Lauren Rhodes, “Construct Validities and the Empirical Relationships Between Optimism, Hope, Self-Efficacy, and Locus of Control,” Work: A Journal of Prevention, Assessment and Rehabilitation 19, no. 2 (2002): 125–36;

Cecil Robinson and Karla Snipes, “Hope, Optimism and Self-Efficacy: A System of Competence and Control,” Multiple Linear Regression Viewpoints 35, no. 2 (2009): 16–26.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *