Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Empatian mullistaisi työhyvinvoinnin – mutta kaikuuko tutkimustieto kuuroille korville?

Työuupumus, luottamuksen ja läheisyyden puute, epäoikeudenmukaisuuden tunne, vähäinen arvostus, epävarmuus…

Joukko asioita, joita yritämme korjata erilaisilla laastariratkaisuilla: ”kehittämällä prosesseja” ja tarjoamalla jälkihoitoa, kun ongelmat ovat jo kasaantuneet.

Väitän, että mitään työhyvinvointiin liittyvää haastetta ei voida ratkaista, ennen kuin se olennaisin on saatu voimistettua riittävän tukevaksi kivijalaksi: taito empatiaan.

Esitän seuraavassa perusteluni.

Viimeiset 25 vuotta neurotieteilijät ovat kartoittaneet empatian aivovasteita.

Tutkimuslöydökset kuvastavat, kuinka empatia on joukko erilaisia taitoja, joita voidaan säädellä, ja ennen kaikkea kehittää, tilanteen mukaan.

Empatiaan liittyviä taitoja ovat mm. kyky jakaa kokemuksia, mentalisoida toisen mielentiloja, sekä taipumus tahdistua toisen empaattisiin huoliin.

Aivokuvantamistutkimukset ovat osoittaneet, että empatia saattaa jopa tahdistaa liikkeitämme. Lisäksi empatian tunne aiheuttaa aivoissamme sekä voimakkaita kivun- että palkitsemisen tunteita, tilanteesta riippuen.

Mutta nyt tuleekin, lupaamani, tärkeä viesti sinne työelämän suuntaan:

empatia ei ole mikään automaattinen prosessi, vaan sen laatu riippuu siitä, millainen on työyhteisömme yhteenkuuluvuuden tunne.

Tutkimukset osoittavat, että empatisoimme mielellämme itsellemme läheisen ryhmän jäseniä, mutta emme juurikaan itsellemme vieraiksi kokemiamme henkilöitä.

Toinen mielenkiintoinen havainto on, että ihmissuhteiden laatu vaikuttaa myös empaattisiin motiiveihimme. Olemme hyvin motivoituneita empatisoimaan toisia, silloin kun voimme jakaa myönteisiä tunnetiloja heidän kanssaan tai kun empatia vahvistaa sosiaalisia siteitämme.

Jos emme taas usko saavuttavamme empatisoinnilla mitään itsellemme, kuten olemassa olevien sosiaalisten siteiden vahvistumista, on meillä taipumus vältellä empatisointia – sillä empatia voi olla myös henkisesti hyvin kuormittavaa.

Mitä tästä kaikesta voimme siis oppia?

Empatia on työelämän tärkeimpiä taitoja, sillä se auttaa meitä ymmärtämään, miltä mm. epäoikeudenmukaisuus, luottamuksen puute ja epävarmuus toisesta tuntuvat.

Sanoitamme asiat usein väärin. Mietimme liian usein, miten ”prosesseja” tulisi kehittää, ja liian vähän sitä, miten työyhteisössä löydettäisi tapoja jakaa toisen kokemuksia ja mielentiloja.

Yhteenkuuluvuuden pihka on väylä empatiaan työyhteisössä, empatia on puolestaan väylä luovuuteen ja parempaan johtamiseen.

Ja parasta tässä kaikessa on, että empatiaa voidaan tutkitusti kehittää erilaisilla työpajamenetelmillä – tai vaikka lukemalla kaunokirjallisuutta.

Puhumme usein ’tiimihengen’ tai yhteisöllisyyden tarpeesta, mutta kaikuuko viestit tyhjille korville, koska emme osaa perustella näitä tarpeita riittävän vakuuttavasti?

En tiedä, mutta toivottavasti opit jotain uutta empatian, yhteenkuuluvuuden tunteen sekä motiiviemme monimutkaisesta keskinäisriippuvuudesta 🧠☘️

Inspiraation lähteenä toimi seuraava julkaisu:

Weisz, E., & Zaki, J. (2018). Motivated empathy: a social neuroscience perspective. Current opinion in psychology, 24, 67-71.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *