Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi:Miksi tiede voittaa lopulta aina mutuilun?

Tohtori Alia Crumin ja monen muun tutkijan tulokset mindsetin voimasta ovat niin käsittämättömiä, että niitä voi olla vaikea uskoa: ellei niitä olisi ihan oikeasti tutkittu!

Miettikää seuraavia tuloksia:

🥛 Eräässä tutkimuksessa (Crum ym. 2011) osalle koehenkilöistä uskoteltiin, että he saivat juotavakseen ”runsaskalorisen” maitopirtelön. Tämä ryhmä tunsikin olonsa kylläisemmäksi kuin ryhmä, joka sai juotavakseen ”vähäkalorisen” pirtelön.

Pirtelöt olivat todellisuudessa täysin identtisiä.

Eikä siinä vielä kaikki. ”Runsaskalorinen” pirtelö laski koehenkilöiden greliinitasoja eli nälkähormonia jopa kolme kertaa enemmän kuin verrokkiryhmällä! Muutoksia havaittiin myös heidän ruoansulatuksensa peptidihormoneissa.

🧠 Toisessa tutkimuksessa (Crum & Langer 2007) analysoitiin hotellisiivoojien käsitystä omasta terveydestään. Ennen tutkimusta monikaan siivooja ei ajatellut työtään erityisen liikunnalliseksi. Heille pidettiin aiheesta luento, jossa korostettiin heidän fyysisen työnsä vaikutusta terveyteen. Luennon jälkeen kyseisten siivoojien fyysinen aktiivisuus ei lisääntynyt, mutta heidän terveysmarkkerinsa paranivat lähes kaikessa mitä mitattiin.

Mindsettimme ei vaikuta siis ainoastaan motivaatiomme, vaan myös fysiologisiin mekanismeihimme!

Mindsettiä on tutkittu lukuisilla muillakin tavoilla.

💤 Jos ihmisille ”valehdellaan” heidän nukkuneen huonosti, kognitiiviset testitulokset romahtavat.

🏃‍♀️ Jos ihminen KUVITTELEE liikkuvansa keskivertoa vähemmän, hänen kuolemanriskinsä lisääntyy.

🤓 Kun ihmisille kerrotaan stressin hyödyllisyydestä, heidän työsuorituksensa paranee, ja heistä tulee jopa pidetympiä kollegoita. Myönteinen suhtautuminen stressiin vaikuttaa jopa heidän kortisoli- ja rasva-aineenvaihduntaansa!

Mindset kulkee jossain tietoisen ja tiedostamattoman välimaastossa. Lukuisat asiat vaikuttavat mindsettiimme, kuten kasvatus, kulttuuri ja läheiset. Nykyään influensserit ja itsensä mittaaminen voivat olla tietynlaisen mindsetin taustalla.

Tulevaisuudessa mindsetin avulla voidaan kenties tehostaa monien hoitojen vaikutusta, miksei jopa työsuoritusta.

Minulla on koulutuksissani tapana tarjoilla ajatustyöläisille aidosti toimivia, tutkittuja työkaluja. Mindset todella on yksi biologisesti optimaalisen elämän supervoima!

Tärkeää on:

1⃣ Tulla tietoiseksi tästä voimasta
2⃣ Sen myönteisistä ja kielteisistä vaikutuksista eri tilanteissa
3⃣ Opetella reflektoimaan mindsettiä eri tilanteissa ja mukauttaa mindsettiä tilanteisiin sopivaksi

Mindsettiin liittyy myös valtavasti puhdasta mutuilua: lupaillaan kuita ja tähtiä taivaalta. Kun tutkimuksia lukee, huomaa että on silläkin rajallinen voimansa.

Siksi tiede voittaa aina mutuilun: tiede kykenee näyttämään lähes mahdottoman toteen, mutta osoittaa myös, missä rajat kulkevat.

 

Lisää luettavaa:

Crum, A. J., Salovey, P., & Achor, S. (2013). Rethinking stress: the role of mindsets in determining the stress response. Journal of personality and social psychology, 104(4), 716.

Crum, A. J., Corbin, W. R., Brownell, K. D., & Salovey, P. (2011). Mind over milkshakes: mindsets, not just nutrients, determine ghrelin response. Health Psychology, 30(4), 424.

Crum, A., & Zuckerman, B. (2017). Changing mindsets to enhance treatment effectiveness. Jama, 317(20), 2063-2064.

Crum, A. J., & Langer, E. J. (2007). Mind-set matters: Exercise and the placebo effect. Psychological science, 18(2), 165-171.
Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *