Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Miksi lounaan jälkeen kannattaa liikkua?

Jos saisin sijoittaa 30 minuuttia liikuntaa johonkin kohtaa työpäivää, mihin sen sijoittaisin?

Yhtä asiaa kummastelen edelleen työsuunnittelussa. Onko tosiaan niin, että työntekijöille ei tarjota pääosin kuin pari hassua tuntia liikuntaa työaikana viikossa?

Jos minulta kysyttäisi, kumpi on tärkeämpi kehon ja aivojen kannalta: päivittäinen ruokatunti vai tunnin liikuntatauko kerran päivässä…

…vastaisin, että kummallakin paikkansa, mutta näistä valitsisin liikunnan.

Ihminen pärjää tukevalla aamupalalla vaikka koko työpäivän, mutta ihmiskehoa ja aivoja ei ole suunniteltu fyysisesti inaktiiviseksi pitkiä aikoja.

Miksi sitten on edelleen niin, että kuvittelemme, että muutama tunti tuettua liikuntaa riittää viikossa ajatustyöläisille, jotka tekevät kognitiivisesti todella vaativaa työtä? 🤔

Kuvitellaan siis, että jokin edelläkävijäyritys haluaisi tarjota työntekijöilleen mahdollisuuden 30 minuutin kevyeen liikuntaan päivän aikana, mihin kohtaan tuo kannattaisi ajoittaa?

Paras aika vaikuttaisi olevan heti lounaan jälkeen. Buffeyn ja kumppaneiden (2022) katsaus osoittaa, että vain muutaman minuutin kävely lounaan jälkeen auttaa tasaamaan mm. verensokeripiikkiä ja edistämään ruoka-aineenvaihduntaa. Keskellä päivää suoritetulla kevyellä liikuskelulla on lukuisia muitakin vaikutuksia mm. autonomisen hermoston rauhoittumiseen ja motivaatioon (de Bloom ym. 2017)

Oma annosteluni olisi seuraava:

🍜 lounas 45 min
🚶‍♂️ siihen päälle 20min kevyt, metaboliaa tukeva, liikunta

Tarkoituksena ei ole vähentää tehokasta työaikaa, vaan päinvastoin, lisätä sitä!

Ihan ylivoimainen, tieteeseen pohjautuva, kombo iltapäivälle ☀️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *