Siirry suoraan sisältöön

Miniblogi: Miksi liikuntaa kannattaisi suorittaa aina ennen uuden asian opettelua?

Blomstrandin & Engvallin (2020) systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin yksittäisen aerobisen liikuntasession vaikutusta nuorten aikuisten oppimiseen ja muistitoimintoihin. Katsaukseen valikoitui 13 alkuperäistutkimusta.

Katsauksessa havaittiin, että 2–60 minuuttia kestävä yksittäinen liikuntasessio, suoritettuna joko kohtalaisella tai korkealla intensiteetillä, tehostaa niin oppimista kuin opitun asian muistamista.

Lisäksi tällaisella liikuntahetkellä on suotuisia vaikutuksia myös useisiin kognitiivisiin toimintoihin, kuten tarkkaavuuteen, keskittymiskykyyn, kielelliseen sujuvuuteen sekä toiminnanohjaustaitoihin, joita tarvitaan mm. ongelmien ratkomisessa.

Tutkijoiden johtopäätöksenä on, että aerobinen liikunta suoritettuna hieman ennen oppimistehtävää edistää oppimista ja muistitoimintoja nuorilla aikuisilla.

Lisäksi yhdessä tutkimuksessa lyhyt tauko (5 min.) liikunnan jälkeen, ennen muistitehtävää, edistää oppimista.

Tulosten perusteella suotuisat vaikutukset säilyvät noin 30–120 minuuttia liikuntahetken jälkeen.

Tutkijoiden mukaan liikunnan tyypillä, kestolla tai kuormalla ei ole ratkaisevaa merkitystä oppimiseen.

Tulosten perusteella vaikuttaisi siltä, että liikunnalla on ratkaisevampi merkitys oppimiseen, kun liikuskelua suoritetaan ennen opettelua verrattuna opettelun jälkeen suoritettavaan liikkumiseen.

Mahdollisia selittäviä mekanismeja liikunnan oppimista tukeville hyödyille:

  • liikunnan aikaansaama tiettyjen neurokemikaalien voimistunut eritys, joiden tiedetään edesauttavan pitkäkestoisen muistijäljen muodostumisessa (pitkäkestoinen potentiaatio)
  • tehostunut dopamiinijärjestelmän toiminta, joka edistää tarkkaavuutta ja muistiin koodausta
  • lisääntynyt kiihottavien välittäjäaineiden aktivaatio
  • hermokasvutekijöiden (kuten BDNF) lisääntynyt eritys, jolla merkittävä rooli pitkäkestoisen muistijäljen muodostumisessa.

 

Ajoita vaikka kevyt kävelysessio siis juuri ennen uuden asian opettelua tai esim. palaveria. Opit ja muistat paremmin!

Tutkijat kannustavatkin hyödyntämään liikettä sekä työpaikoilla kuin oppilaitoksissa. Liikunta on mainio työkalu muiden opiskelua tehostavien menetelmien, kuten päiväunien tai asian kertaamisen, oheen.

Lähde: Blomstrand, P., & Engvall, J. (2021). Effects of a single exercise workout on memory and learning functions in young adults—A systematic review. Translational Sports Medicine4(1), 115-127.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *