Siirry suoraan sisältöön

Aivovinkki: Miten ehkäistä iltapäiväväsymystä?

Yksi varteenotettava vaihtoehto ehkäistä säännöllistä iltapäiväväsymystä on lykätä kofeiinin nauttimista noin 60–120 minuuttia heräämisen jälkeen.

Eli sen sijaan, että joisit kahvisi heti herättyäsi, nauti ensimmäinen kupponen aikaisintaan tunnin päästä heräämisestä.

Tiedän, kuulostaa rankalta. Toivottavasti et kuitenkaan kaatanut sumppeja näppäimistölle.

Miksi tällainen aamurutiini?

Kun et nauti kofeiinia heti herättyäsi, adenosiini (molekyyli, joka kasvattaa unipainetta) ehtii huuhtoutua aivoistasi huolella pois. Mikäli adenosiinin kunnollista huuhtoutumista ei tapahdu heti heräämisen jälkeen, sinulla on jo valmiiksi ylimäärä tätä unipainetta tuottavaa molekyyliä aivoissasi päivän alkajaisiksi.

Lisäksi adenosiinin määrän myötä myös adenosiinireseptorien määrä pysyy koholla. Tämä aiheuttaa sen, että kun kofeiinin vaikutus iltapäivällä laskee, tunnet itsesi huomattavasti väsyneemmäksi kuin jos et olisi nauttinut kahvia lainkaan.

Kolmas seuraus on puolestaan se, että kofeiini heti heräämisen jälkeen häiritsee luonnollisten stressihormonien, kuten kortisolin ja adrenaliinin, tuotantoa. Stressihormoneilla on tärkeä rooli turvata riittävä vireystilan kohoaminen heti aamusta, ja kofeiini, valitettavasti, häiritsee tämän prosessin ihanteellista toimintaa.

Nyt vain kokeilemaan ☕

Inspiraation lähteenä Andrew Hubermanin julkaisu aiheesta:

https://www.instagram.com/p/CNsXxnUntdI/?hl=fi

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *